Beroepsgeheim onder omstandigheden ook voor belastingadviseur?

Advocaat/Belastingdeskundige BeuneFaber

Uit twee recente conclusies van een AG bij het HvJ EG1 kun je volgens mr. Richard Beune afleiden dat onder omstandigheden aan belastingadviseurs een verschoningsrecht toekomt van hetgeen aan hen is toevertrouwd.

Waar AG Emilou nog verwijst naar specifieke situaties in bepaalde nationale stelsels lijkt de conclusie van AG Kokott veel stelliger. Onomwonden stelt Kokott dat deze beginselen overigens niet alleen voor advocaten gelden, maar ook voor belastingadviseurs en andere beroepsgroepen, indien zij volgens het geldende nationale recht als onafhankelijk orgaan bij de rechtspleging gelijkgesteld zijn met advocaten en bijgevolg bevoegd zijn om cliënten juridisch advies te geven en in rechte te vertegenwoordigen.

Beroepsgeheim advocaten fiscale zaken

De beginselen waarover Kokott het heeft, zien op de specifieke bescherming van het beroepsgeheim van advocaten. In die conclusie ging het kort gezegd om de vraag of het Luxemburgs recht een uitzondering mag maken op het beroepsgeheim van advocaten voor fiscale zaken. Dat mag volgens de AG niet. Net als in de conclusie van zijn collega komt Kokott, zonder directe aanleiding, met een overweging (61), waarin hij belastingadviseur benoemt als partij aan wie het verschoningsrecht toekomt.

[....]

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

ABN AMRO
5.112 - 7.303
Medior
Amsterdam
Belastingdienst
5.212 - 7.747
Medior
Apeldoorn
Belastingdienst
5.864 - 8.550
Medior
Utrecht