Fiscalist: “Door combinatie van regelingen vist fiscus volledig naast het net”
Fiscalist: “Door combinatie van regelingen vist fiscus volledig naast het net”
Fiscale aandelenwaardering
Twee oud-medewerkers van Action kochten bij hun aanstelling een pakket aandelen in winkelketen Action. Een dergelijke aandelenparticipatie is heel gebruikelijk bij hoger management, met name in private equity, met als belangrijkste reden de alignment of interests tussen de managers en het private quity huis. Voor de aankoop hebben de managers ook een bepaald bedrag moeten inleggen. Bij hun vertrek in 2018 hebben ze de Action-aandelen verkocht en gezamenlijk meer dan EUR 50 miljoen winst gemaakt. Daar is in Nederland geen belasting over betaald. De Belastingdienst heeft wel aanslagen opgelegd, maar de rechter heeft daar een streep door gezet. Intussen heeft dit tot publicaties in de media geleid.
Senior Tax Manager Sathees Kengatharam bij HVK Stevens geeft zijn visie op de achtergronden van de zaak uitspraak van de rechter.
- Oud-managers Action maken €50 miljoen winst op aandelen zonder belasting
- Nederlandse belastingwetgeving onder vuur na belastingvrijstelling Action-aandelen
- Discussie over belastingvoordeel voormalige Action-managers laait op
In Nederland hebben we een boxensysteem. Arbeid belasten we in box 1. Inkomsten uit vermogen in box 2 (belang van 5% of meer) of box 3 (belang minder dan 5%). Bij de beloning van een werknemer in de vorm van aandelen, wordt de waarde van de aandelen op het moment van verkrijging minus inleg belast in box 1 als loon. Je hebt namelijk een voordeel genoten dat toe is te rekenen aan de arbeid die je in dienstbetrekking hebt verricht. En loon uit arbeid is zoals gezegd belast in box 1.