Het dunne lijntje van rechtvaardigheid

Belastingadviseur

Blog Ron Meijer: "Als iets wettelijk toegestaan is, betekent dit dan ook dat het moreel aanvaardbaar is? Dit is de kern van veel hedendaagse fiscale debatten."

Blog Ron Meijer

Onlangs wakkerde een artikel in een landelijke krant over de dividendbelasting van mevrouw Carvalho-Heineken weer eens het vuur aan onder de Nederlandse fiscale discussie.  

Een ‘fiscaal geitenpaadje’ had haar adviseurs naar een weg geleid waarlangs slechts weinig belasting verschuldigd was. Het is deze route die reacties uitlokte, van fenomenale onderzoeksjournalistiek tot beschuldigingen van immorele trucs. 

Deze situatie roept een interessante vraag op: Als iets wettelijk toegestaan is, betekent dit dan ook dat het moreel aanvaardbaar is? Dit is de kern van veel hedendaagse fiscale debatten. Als belastingadviseurs lopen wij vaak op een dun lijntje tussen wat wettelijk kan en wat maatschappelijk als ‘rechtvaardig’ wordt beschouwd. In tegenstelling tot accountants, die zich richten op het nauwgezet controleren en rapporteren van financiële gegevens conform vastgestelde regels en normen, zijn wij belastingadviseurs gespecialiseerd in het interpreteren van fiscale wetgeving om maximale belastingvoordelen te behalen. Wij zijn opgeleid om de wet te interpreteren en toe te passen, zelfs als deze interpretaties leiden tot resultaten die sommigen als onrechtvaardig zouden kunnen zien. Maar wij scheppen de regels niet; wij volgen ze slechts. 

Lees verder >>


Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

PwC
Marktconform
Junior
Rotterdam
Alfa Accountants en adviseurs
Marktconform
Medior
Gorinchem
Meijburg & Co
Marktconform
Junior
Amstelveen