Background
Blog

Transfer pricing en vereenvoudiging

Transfer pricing en vereenvoudiging

Journalist

Blog Martin de Graaf: "Met grote regelmaat wordt het streven uitgesproken om het belastingstelsel te vereenvoudigen. Vereenvoudigen is echter moeilijk. We zijn met zijn allen beter in het willen oppakken van bijzonderheden, nuances en uitzonderingen dan dat we kernachtige regels accepteren."

Met grote regelmaat wordt het streven uitgesproken om het belastingstelsel te vereenvoudigen. Zie bijvoorbeeld het op 23 januari 2024, gehouden seminar1 met medewerking van de Algemene Rekenkamer, het Centraal Planbureau en het Ministerie van Financiën. 

Vereenvoudigen is echter moeilijk. We zijn met zijn allen beter in het willen oppakken van bijzonderheden, nuances en uitzonderingen dan dat we kernachtige regels accepteren. Desalniettemin, of juist daarom, verdient het steunen van vereenvoudiging op elk moment support.

Zo speelt op internationaal niveau momenteel een initiatief dat nadrukkelijk is gericht op versimpelen. Onderdeel van de pijlervoorstellen van vooral de OESO is namelijk ‘pijler 1 – Amount B’. Amount B sneeuwt enigszins onder naast de inmiddels in Nederland tot stand gebrachte Wet minimumbelasting 2024 (pijler 2). Ook het andere onderdeel van pijler 1, ‘Amount A’, trekt meer aandacht. Amount A beoogt meer winst en heffingsrechten van de allergrootste en meest winstgevende multinationals toe te delen aan landen met veel afnemers of gebruikers. Onderhandelingen daarover lopen nog.

Lees verder >>


Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

PwC
Marktconform
Junior
Rotterdam
Alfa Accountants en adviseurs
Marktconform
Medior
Gorinchem
Meijburg & Co
Marktconform
Junior
Amstelveen