Wijzigingen 30%-regeling
30%-regeling
De 30%-regeling geeft werkgevers de mogelijkheid om een belastingvrije vergoeding van maximaal 30% van het loon te verstrekken aan schaarse en specifiek deskundige werknemers vanuit het buitenland voor een maximale periode van vijf jaar. Hiervoor is een beschikking van de Belastingdienst nodig. Deze vergoeding is bedoeld om de extra kosten te dekken die deze werknemers maken voor hun verblijf buiten hun land van herkomst (de zogenoemde extraterritoriale kosten, zoals reis- en huisvestingskosten). De werkgever kan jaarlijks kiezen ofwel de 30%-regeling toe te passen dan wel de werkelijke extraterritoriale kosten aan de werknemer te vergoeden.
Tijdens Prinsjesdag 2024 werd aangekondigd dat er verschillende wijzigingen met betrekking tot de 30%-regeling zouden worden opgenomen in de nota van wijziging op het Belastingplan 2025. De onlangs gepubliceerde tweede nota van wijziging bevestigt deze wijzigingen. De eerdere versobering (30-20-10-regeling) wordt teruggedraaid en er wordt een nieuw constant forfait van 27% geïntroduceerd per 1 januari 2027. Daarnaast wordt de salarisnorm verhoogd. Voor werknemers voor wie de 30%-regeling uiterlijk in 2023 is toegepast, zal overgangsrecht gelden.
Constant forfait van 27%
Het kabinet stelt voor om per 1 januari 2027 een constant forfait van 27% in te voeren. Voor de jaren 2025 en 2026 blijft een percentage van 30% van kracht. Het constante forfait van 27% zal gelden voor zowel ingekomen als uitgezonden werknemers. Onder uitgezonden werknemers wordt een specifieke groep werknemers verstaan die door een inhoudingsplichtige naar het buitenland wordt uitgezonden, zoals diplomatiek personeel, militairen en werknemers die in een bepaald(e) regio of land werken.
[....]